Föredrag, Omställning
Leave a Comment

Omställning – vägar till en hållbar, rättvis och meningsfull värld med Pella Thiel.

Många minns eller har hört talas om Oljekrisen på 70-talet. Den gången  handlade det om kartellbildning. Men förvånansvärt få vet att vi idag är på väg in i en ny oljekris som beror på resursbrist. Vad innebär det? Hur kommer det påverka vårt sätt att leva? Hur kan vi förbereda oss?

Med Oljetoppen inleds en av omständigheterna tvungen omställning till ett mer småskaligt, mindre komplext samhälle. Tvungen, eftersom det är naturens begränsningar, inte människors ideologier och önskningar som driver förändringen. Vi som lever här och nu befinner oss i början av en gigantisk, global omställning. Vare sig vi väljer att blunda och får en forcerad, drastisk och kaotisk omställning. Eller om vi går våra nya levnadsvillkor till mötes genom att omvärdera, tänka nytt, planera och organisera vårt samhälle utifrån naturens begränsningar.

Att i grunden förstå omfattningen av att en epok med billig, lättillgänglig olja går mot sitt slut kräver massor av tid, för att greppa fakta och ännu mer tid för att ta till sig på ett känslomässigt plan. Det liknar en sorgeprocess. Både på ett kollektivt och ett personligt plan.

Men sorg och ilska kan också mobilisera kraft. En kraft som, om vi lyckas kanalisera den konstruktivt, behövs för att tänka nytt och lägga om kursen.

Pellas föredrag tar avstamp i utmaningarna som präglar vår tid: ekonomiska kriser, ekologiska kriser, kanske till och med en existentiell kris – överallt syns tecknen på att samhället inte fungerar så bra.

För mig är en av de saker som gör omställningsrörelsen verkligt unik att vi tar in den inre dimensionen i arbetet. Vi tror att den yttre verkligheten är en spegel av våra inre landskap. Därför behöver vi arbeta med båda. Lika omöjligt som att sopa skit under mattan i ekosystemen, är det att göra samma sak inom oss. Vi försöker ta klimatångesten, dysterheten, pessimismen på största allvar; det finns en stor kraft i att göra det. Varför känner vi som vi känner? Jo, för att något vi håller kärt är på väg att gå sönder… Bakom smärtan finns kärleken till det levande. …Elda under din smärta! skulle jag säga. Wear it like a crown. Den är frisk, nödvändig och viktig. Den är en kraftkälla för omställningen. Och den kan finnas parallellt med glädjen över att leva, och handlingar du gör för att ställa om.
/Citat ur text av Pella från Omställningsbloggen, feb 2015.

Föredraget handlar också om Omställningsrörelsens historia, principer och arbetsmetoder, med interaktiva metoder och exempel från olika delar av Sverige.

En vanlig missuppfattning om Omställningsrörelsen, menar Pella, är att den handlar om att se till att var och en har så de klarar sig i en eventuell kollaps.
– Det skulle inte vara en särskilt bra respons. Det som behövs är mer gemenskap och större tolerans så att vi tillsammans kan bygga ett tryggt samhälle och ta hand om alla, även omvärlden, när förutsättningarna förändras väldigt mycket.
/Citat ur tidskriften Camino.

Pella Larsdotter Thiel är ekolog med ett långt förflutet inom Naturskyddsföreningen och Omställningsrörelsen. Pella skriver bl.a på Brave New World.

Föredraget är gratis, men föranmälan krävs: omstallning.hokarangen@gmail.com.

Läs även om föredraget här.

Plats och tid: Den 28:e mars Kl 10.00-12.00 Martinskolans musiksal, Munstycksv. 18, Hökarängen. Möjlighet finns att köpa fika lagad av elever/föräldrar på skolan. Varmt välkomna!

Sprid gärna i dina nätverk!
HOPP! på facebook.
 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s