Stadsodling
Comment 1

Möte den 14:e mars med Stadsodlingsgruppen/ “Fagerlidsgruppen”.

– Kursen är fullsatt!

27 personer har anmält sig till stadsodlingskursen så nu är det dags för ett första möte! Den 14:e mars kl 11.00 samlas vi i hyresgästlokalen på Saltvägen 6, om det passar alla.

Det vi ska göra på vårt första möte är att först och främst lära känna varandra, vi ska ju jobba ihop i några månader framöver.

imagesxxVi kommer också att prata lite om planeringen av Fagerlidsparken, vad ni vill göra där, vilka grödor och blommor ni vill odla osv. Vi kommer förmodligen mest att odla i pallkragar. Kanske gör vi även några frilandsbäddar. Om ni har idéer om utformningen av pallkragarna, t.ex om ni vill måla dem, eller era barn (!) så kan vi diskutera detta på mötet.

Som lite inspiration är här en länk till Runåbergs fröer, en av få ekologiska fröodlare i Sverige. Ni kan skriva ut deras frökatalog från nätet, jag kommer också att ha med en när vi ses.

Redan nu kan ni börja spara mjölkkartonger och/eller olika plastburkar som ni kan krukmakare-cox1använda för att så hemma. Givetvis kan man köpa s.k brätten och pluggbrätten och även små krukor. Jag kommer att ha några med på träffen för er som vill låna dessa.

Jag uppmanar också alla att gå med i HOPPs FB sida, där kommer jag lägga upp information och inspiration och där kan ni också kommunicera med varandra. Ni kan också kolla in på HOPP bloggen för mer info.

Ni behöver ingen speciell ”kurslitteratur” till kursen, jag kommer att maila ut relevant info. innan träffarna. Men om ni vill köpa en bra bok att ha hemma som referens eller inspiration kan jag rekommendera Lena Israelssons ”Handbok för Köksträdgården” som finns på nätet för runt en hundring. Mycket läsvärd.

Lite info. om förkultivering, sådd, omskolning och utplantering:

FÖRKULTIVERING
Vissa grönsaker och blommor måste förkultiveras, dvs drivas upp inomhus innan man planterar ut dom på friland. Detta för att dom ska få en tjuvstart och hinna växa till sig innan de ska ut och tampas med ogräs och mördarsniglar och annat. De vanligast grönsakerna som bör förkultiveras är: aubergine, chilipeppar, gurka, kålväxter, rotselleri, melon, paprika, pumpa, purjolök, selleri, squash, tomat och även de flesta kryddor och örter. Detta ska stå på fröpåsarna när ni köper dom.

Ett litet tips bara, så inte för tidigt!

I Sverige kan man i princip inte plantera ut någonting innan risken för nattfrost är över, dvs innan första veckan i juni. Och det är ingen mening med att driva upp plantor som sen bara får stå och stampa i sina krukor innan de får komma ut och vars rotsystem håller på att spränga sönder krukan.


SÅDD
Så i mager och lucker jord, speciell såjord finns att köpa (ekologisk!). Man vill att de små rötterna ska få kämpa lite för att leta efter näringen i jorden! Fyll ett brätte (sålåda) med jord, om du använder tex godislådor av plast (finns att få på Ica och likn.) måste du se till att göra dräneringshål i botten. Sätt ner lådan i en skål med vatten och låt jorden dra åt sig vatten. Om du måste vattna uppifrån se till att använda en vattenkanna med duschfunktion.

Det funkar också att så i tex avklippta mjölkkartonger, om fröna du ska så inte är för små. Kolla på fröpåsarna hur djupt dina frön ska ligga i jorden, generellt kan man säga att ju större frön desto djupare, men mellan några millimeter till ca 1-2 cm.

Strö ut fröna på den lätt packade jorden, sila över (om du har stora klumpar i jorden bör dessa avlägsnas) några millimeter jord, tryck till lite. Detta för att det är viktigt att fröna får jordkontakt.

Märk krukorna/brättena med sort och sådatum.

Nu är det viktigt att fröna inte torkar ut, men dom får heller inte övervattnas! De behöver syre där nere. Så täck över lådorna/brättena med Gladpack med ventileringshål eller plastlock som går att öppna för ventilering.

Fröna behöver också värme för att gro, ett bra ställe är ovanpå kylskåpet tex.

Så fort de grott, flytta över dem till ett soligt fönster, och om möjligt sänk temperaturen till 12-18 grader. Om inte de små plantorna får tillräckligt med ljus, blir de långa och taniga.

IMG_20140511_173543OMSKOLNING
Vissa plantor behöver skolas om, dvs flyttas till större krukor innan de kan flyttas ut på friland. Man märker om det börjar bli trångt i brättena, och om de fått sitt andra bladpar s.k karaktärsblad) kan man försiktigt flytta över dom. Vissa grödor bör INTE skolas om, som tex gurka som man redan vid sådd sätter i små individuella krukor. Man brukar inte heller förkultivera rotgrönsaker som morötter och rödbetor, även om visa gör detta med blandade resultat.

När man skolar om små plantor fyller man krukor med PLANTERINGSJORD som har mer näring i sig. Gör ett hål i mitten av jorden med en penna eller pinne, använd pinnen också att FÖRSIKTIGT lyfta upp plantan. Lyft alltid i bladen , ALDRIG i stjälken som lätt går av. Ploppa ner rötterna i hålet, längre ner än de satt i brättena. Detta för att få nya rötter från stjälken, under jord som hjälper plantan att bli stadig. Tryck till runt stjälken, och vattna försiktigt. Låt gärna jorden torka ut lite mellan vattningarna.

 

IMG_0862UTPLANTERING
Plantorna måste också avhärdas innan de är redo för utplanteri
ng. Första dagen får de stå ute någon timme, andra dagen lite längre, sedan hela dagen. Efter en vecka är de redo att möta den tuffa världen där ute! Typ i början av juni, så räkna baklänges så du vet när du ska börja. Det står oftast på fröpåsarna hur lång utvecklingstid de har, dvs hur länge mellan sådd och utplantering.

/Maria Svennbeck.

Detaljerad kursinfo. hittar du här.
Anmälan görs till Maria: info@holisticgardening.se
Kursavgift; 800kr.
Plats & tider; Gemensamhetsodlingen i Fagerlidsparken, Hökarängen. Maria Svennbeck kommer handleda en eftermiddag och en helgdag i veckan. Deltagarna bestämmer tillsammans vilka dagar och tider som passar bäst.

Rölunda gård sponsrar kursen med jord, gödsel och biokol!
rölunda

 

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s