Föredrag, Lokalt, Omställning
Leave a Comment

Vårens kalendarium klart!

Med ordet Omställning menas en kollektiv och individuell omställning till  ett mindre fossilberoende liv och samhälle. Varmt välkomna till vårt kalendarium kring omställning i vår;

Pella thiel1. Den 28:e mars kommer Pella Thiel till Hökarängen för att prata Omställning – vägar till en hållbar, rättvis och meningsfull värld. Pella kommer ge konkreta exempel på hur Omställningsnätverket jobbar och tips på och inspiration till vad vi kan göra här i Hökarängen! Pella är otroligt bra på att få människor att känna sig delaktiga, så missa inte detta unika tillfälle! Hon kommer också ge en lättbegriplig och nödvändigt överblick; vad innebär Oljetoppen och varför är det så bråttom att mobilisera för en Omställning?

“Omställning handlar inte bara om att göra samhället mer hållbart. Klimatförändringar och en snabbt uppseglande energikris (Oljetoppen) kommer att påverka våra samhällen vare sig vi vill eller inte. För att möta denna utmaning gäller det att skapa samhällen som är resilienta. Ordet resilient är relativt nytt i det svenska språket och översätts närmast med motståndskraftig – eller förmågan att klara av och återhämta sig från störningar. Exempelvis har ett samhälle som är beroende av att mat fraktas till staden med lastbilar en låg resiliens eftersom det snabbt skulle få problem om det blev brist på energi att driva lastbilarna med.”…”Dessutom ökar resiliensen om människor känner varandra och om den lokala produktionen och konsumtionen är mindre beroende av omvärldens svängningar.” Citatet är taget ur en artikel av David Jonstad i Effektmagasin.

Så långt som möjligt handlar Omställning om att utnyttja de kunskaper och tillgångar som finns i lokalsamhället. Alla behövs! Så ta med din mamma, granne eller klasskompis och kom. Läs även om föredraget här.

Föranmälan krävs; omstallning.hokarangen@gmail.com
Plats: Martinskolans musiksal, Munstycksvägen 18 i Hökarängen.
Tid: kl 10.00-12.00. Möjlighet att köpa fika bakat av elever i klass 5.

ClothingRecycling2. Den 18:e april kl 10.00-15.00 ordnar vi en Pop up secondhand med barnkläder och cyklar (alla storlekar) i samarbete med klass 8A&B på Martinskolan. – Nyproducerade kläder skapar stor belastning på människor och miljö. Låt därför barnens kläder och leksaker få bäras och lekas med ännu en gång innan återvinning. Kom och fynda, fika och lek!

Plats: Martinskolan. Munstycksvägen 18 i Hökarängen.

Den 18:e april ordnar även  Gröna Hökarängen och Hållbara Hökarängen en workshop på Martinskolan i att snickra bi- och fladdermusholkar. Ingen föranmälan. Gratis!
Tid: 10.00-12.00.

9603. En inspirationskväll med Petter Berndalen som driver bloggen Husfadern onsdag den 15:e april.
– Kan man bo i Stockholm utan att handla på Ica, Coop, Willys, Lidl el dyl? Alltså köpa all mat direkt från matproducenter? Kom och lyssna till och samtala med Hökarängsbon Petter som sedan 2011 lever som han lär och som nu, efter mycket syltning och saftning har blivit en äkta Husfader!
Bilden: Costiner från Rumänien och Petter Berndalen bygger jordkällare.

Samma kväll kommer också Alexander Ingster Hofgren från Coompanion berätta hur man går till väga för att starta ett inköpskooperativ, – eftersom vi märkt att intresset för det är stort bland boende i Hökarängen! Kooperativ för t.ex. inköp av närproducerad mat är ett bra exempel på vad vi kan göra i vår vardag, för att minska vårt beroende av fossil energi, öka våra kunskaper kring villkoren för matproduktion och samtidigt stärka lokalsamhället. Att köpa närproducerat  tillsammans ger oss gemenskap, delad glädje och viktiga insikter; Vi som bor i stan behöver återknyta till lansbygden och förstå vårt beroende dit, det är ju därifrån vår mat kommer! Att stödja våra lokala producenter är också en fråga om matsäkerhet. Svenska bönder är tungt belånade och många riskerar konkurs när vi i och med  Oljetoppen troligtvis får utebliven tillväxt. Det är slutligen också en bra början för att öka graden av resiliens då långväga transporter av tex. mat kan utebli i de turbulenta tider som står för dörren.
Plats: Matsalen, Martinskolan.
Tid: kl 18.00-20.30. Vi bjuder på fika.
Föranmälan krävs; omstallning.hokarangen@gmail.com

 

4. En dag dedikerad åt hälsa den 16:e maj. Finns det goda hälsoaspekter av konsekvenserna av Oljetoppen? Oljetoppen innebär som bekant enormt stora förändringar och troligtvis påfrestningar men kanske också möjligheter; till ett samhälle där vi bryter med dagens konsumtionshets och i gengäld blir rikare på mänskliga relationer. Kanske kommer vi rent ut av bli friskare och må psykiskt bättre av att, i och med Oljetoppen, behöva jobba mer fysiskt, vistas mer utomhus och samverka med våra grannar?

QiGong; Möt morgonen med dina grannar på Högdalstoppen!
Vi samlas kl 10.00 vid gemensamhetsodlingen i Fagerlidsparken och går tillsammans upp till Högdalstoppen och gör Qi Gong med Magdalena Järneström. Kläder efter väder. Vid regn, inställt.

chi-gong2Qi betyder livsenergi och Gong betyder träning och övning. I qi gong kombinerar du långsamma och mjuka rörelser med andning och koncentration. Syftet är att förbättra din fysiska, själsliga och mentala hälsa. Qi gong handlar om välbefinnande. När du tränar qi gong tränar du även medveten närvaro – mindfulness. Magdalena Järneström är diplomerad Mindfulness och QiGong instruktör och hökarängsbo.
Gratis, men anmälan dig gärna i förväg; hopp.hokarangen@gmail.com

Filmklipp; Fabien Maman visar hur Qi Gong går till.
Tid: kl 10.00-11.00.
Plats: Vi möts upp vid odlingarna i Fagerlidsparken kl 10.00.

neck acheMassage med Karin Lindström och Hanna Persdotter på Friskvård för dig på Sirapsvägen 3 i Hökarängens centrum. Karin Lindström ger behandlingar i Polynesisk massage, en rytmisk massagemetod som är djupt avslappnande och stärkande för kroppens eget utrensande system. Hanna Persdotter är leg sjukgymnast, och ger behandlingar i klassisk massage, som ökar cirkulationen och välbefinnandet, mjukar upp stelhet. och behandlar smärttillstånd i leder och muskler i rygg, nacke, axlar. Karin och Hanna ger 45 min behandling för endast 300 kr denna dag! Bokning sker via hemsidan. Även drop-in energimassage utanför om solen skiner!

Föredraget Kost och hälsa ur ett permakulturperspektiv med Karl Hultén.

paleo 4Paleokost eller ”Ursprungsmat” är allt det som människan har ätit under miljontals år, när vi ännu levde som jägare och samlare. (Under den sk. paleolitiska eran). Våra gener har utvecklats och anpassats till denna föda och de uttrycks än idag optimalt när vi får i oss en kost som är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Ohälsa och sjukdom är våra geners svar på nya miljöfaktorer och mat som som de inte är anpassade till. Att äta i enlighet med den Paleolitiska kosten innebär; kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, oljor, nötter och fröer.

Paleo kommer alltså från en tidsepok men har också gett namn åt en hel livsstil, som har en hel del gemensamt med permakulturen; som att ta tillvara på vad naturen omkring oss ger, på ett så resurseffektivt och hållbart sätt som möjligt. Paleo vill utmana oss att använda hela vår kapacitet; Att vi provar på och utsätter oss för nya saker som kan bidra till att vi utvecklas som människor. Att vi gör återvinning, återbruk, långsiktighet och sparande av resurser till en naturlig del av våra liv. Att vi håller igång kroppen, vi är ju gjorda för att röra på oss! Att vi tillåter oss själva att leka och att leva ett “långsammare” liv. Helt enkelt att vi fångar dagen!

Karl Hultén har en magisterexamen i Biomedicin och är författare till boken “Hjärnhälsa, kost och motion för hjärnan”. Han är även licensierad Crossfit-tränare och bl.a. expert för SvD-bilagan “Sport & Hälsa”. En långvarig kronisk inflammationssjukdom har motiverat honom att söka egna svar när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Nu vill han hjälpa andra. Föredraget är gratis men vi vill att du föranmäler dig, så vi vet hur många som kommer; hopp.hokarangen@gmail.com

Tid: kl 13.00-16.00 inklusive fikapaus.
Plats: Martinskolans musiksal.

 

ogräspesto kirskål5. Vildaväxtervandring. Kan man äta ogräs? Hökarängsbon Tuija visar oss vägen till Naturens skafferi, vad vi kan plocka och ta tillvara. Vandringen avslutas med att vi gör “Ogräspesto” på kirskål, löktrav, brännnässla. Kanske gör vi också löktravssmör och granskottssirap. Datum beror på när naturen vaknar till liv efter vintern. Så gör gärna en intresseanmälan redan nu, till;  omstallning.hokarangen@gmail.com så återkommer vi med dag och tid.
Bilden är lånad från Farbror Grön.

 
E008035
6. Studiebesök vid ett Geodesic Dome växthus med Aquaponics vid Naturbruksgymnasiet i Berga. En av framtidens stora utmaningar är att föda en växande världsbefolkning. Men var och hur ska maten produceras när marken och oljan inte räcker till? Finns en del av lösningen i klotformade växthus, geodesic domes, som används till att producera fisk och grönsaker året om i aquaponics? Hör av dig om du vill hänga på, vi återkommer med  datum och tid när vi har en grupp;  omstallning.hokarangen@gmail.com Mer info. om besöket kommer som separat bloggpost.

HOPP! på facebook.
Hjälp oss gärna sprida detta!

Ps. kalendariet är gratis, och genomförs i samarbete med ABF Stockholm.         ABF_ruta_cmyk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s