Föredrag, Lokalt, Matsäkerhet, Närproducerat, Omställning
Comment 1

Mat från gården

Så här skrev Magdalena Frembäck, som bloggar för ARTS – Accelerating Transitions, om vår Inspirationskväll i veckan med Petter (Husfadern) och Alexander från Coompanion, som hjälper folk att bilda kooperativ.

Omställningsinitiativet HOPP! (Hökarängens Omställning och Permakulturprojekt) anordnar omställningsdagar då och då. Den 15 april bjöd de in Petter Berndalen, Husfadern, för att berätta om varifrån han köper sin mat – inte från matvarubutikerna

PETTER foto ida fridPetter Berndalen är även känd som Husfadern, under vilket namn han bloggar och berättar om sina erfarenheter. För tre och ett halvt år sedan läste Petter en tidningsartikel om matproduktion och konsumtion. När han la ner tidningen kände han sig bekymrad och oroad över det system som producerar och distribuerar mat. Inom kort hade han lagt upp en ny status på Facebook där han deklarerade att han inte skulle köpa någon mat från vanliga affärer. Vad som startade som ett slags experiment där Petter ville undersöka om det var möjligt att leva i storstaden Stockholm och köpa mat direkt från producenterna. Tre och ett halvt år senare och han har inte gett upp sig experiment. Det finns en viss flexibilitet i åtagandet vilket ger att Petter kan bli bjuden på mat hos vänner och i olika sammanhang, men all man han själv köper måste komma direkt från källan.

Jag hade ännu en gång tagit mig till Hökarängen för att besöka HOPP!. Omkring 30 personer hade samlats för en inspirationsföreläsning om hur en kan överbrygga det stora gapet mellan konsument och producent. Allteftersom Petter delade med sig av sin historia kom den ena aha-upplevelsen efter den andra, varpå jag insåg att även jag är så frånkopplad. Disconnected. Jag är en högutbildad, intresserad och miljömedveten person men jag har ändå oroväckande dålig koll på den mat jag äter. Jag vet tillräckligt mycket om mat, klimat och miljö för att ge en föreläsning i en gymnasieklass, men jag har inga vidare överlevnadskunskaper. Skördetid? När slaktas djuren? Inte hela tiden?

Petter påbörjade denna utmaning i september vilket var rätt passande med tanke på att det är skördetid i Sverige och Bondens marknad huserar i Stockholm. Efter att ha gått runt och pratat med alla bönder och samlat visitkort på hög visste Petter var han skulle vända sig då Bondens marknad packade ihop för säsongen.

Efter en 3-4 månader började maten att smaka mera och saltet blev överflödigt. Petters beslut att sluta köpa mat i butiken har lett till en slags skattjakt i vilken han har lokaliserat bönder och matproducenter över hela Sverige. Det slår mig att han känner en sida av Sverige som jag saknar.

Enligt Petters beräkningar så spenderar han nu ungefär en tredjedel av pengarna han brukade lägga på mat. Inte nog med att Petter vet var hans mat kommer ifrån, han vet också att den som har producerat maten får ett bra pris för den.

Ibland tar Petter sin cykel när han ska handla hos olika bönder. I yrket som musiker blir det en del bilresande och många gånger blir det små avstickare till gårdsbutiker i närheten. Tidigare samma dag som kvällen hos HOPP! hade Petter cyklat 55 minuter enkel väg till en gård han ofta besöker. Där hade han köpt mjölk som hade mjölkats samma morgon. Petter var omtänksam nog att ta med sig mjölk till föreläsningen, till åhörarnas stora glädje. Den smakade himmelskt. Senast (och eventuellt enda gången) jag drack mjölk direkt från kon var för två år sedan i norra Bangladesh. Kon stod utanför dörren, mjölken var nykokad och nysaltad. Den smakade inte himmelskt, så det här var en stärkande upplevelse.

När Petter drog igång sitt projekt satte han in en annons i en morgontidning, där han efterfrågade människor med äppelträd och ett överskott av äpplen. Som bekant kan en se fallfrukt i var och varannan trädgård i Stockholm. Trots tillgången av äppelträd och andra fruktträd så verkar gemene hen vara mer intresserad av att köpa skinande, dyra äpplen från affären. Annonsen bar frukt (bokstavligen talat) och snart hade Petter plockat hela 2500 äpplen från en enda trädgård. En del av äpplena blev till äppelmust och resten förvarades i ett kallt rum, ett lager som räckte vintern igenom, ända fram till strax före midsommar.

Av förklarliga skäl har Petter fått göra några förändringar i sin diet. Går det inte att köpa direkt från producenten, ja då är det inget han kan äta. Men – han saknar ingenting. Maten han äter smakar bättre, hans luktsinne har förbättrats. Petter har upptäckt ett helt nätverk av kunniga bönder och mathantverkare över hela Sverige.

Petter Berndalen är ett lysande exempel på hur en kan välja att leva sitt liv på ett mer hållbart sätt, ett mindre frånkopplat sätt. Avståndet mellan producent och konsument har försvunnit. Det är förstås en relativt tidskrävande eskapad att cykla 55 minuter enkel väg för att köpa mjölk – men Petter behöver inte spendera varken pengar eller tid på ett gymkort.

När jag lämnade Hökarängen den kvällen så tänkte jag att jag skulle följa Petters råd att ”börja med en enda sak”. Ägg. Jag vill köpa ägg från producenten, det är vad jag ska börja med. Äggindustrin är rätt hemsk (det gäller även ekologiska ägg när de produceras i industriell skala) och jag har länge gått i funderingar kring detta. Nu behöver man inte göra precis som Petter och lämna matbutiken bakom sig helt och hållet, men det finns mycket positivt i att närma sig matens ursprung. Sociala, ekonomiska, ekologiska och även privata skäl. Allt man lär sig, och måste lära sig, det är fantastiskt!

HOPPs notering; Magdalena kommer följa upp denna bloggpost med en mer ingående om Coompanion, som på nationell nivå främjar kooperativt företagande, samt arbetar med opinionsbildning för kooperation och social ekonomi. Vi (HOPP!) kommer följa upp genom att rapporter hur det går med uppstarten av inköpskooperativet.

Tips på läsning;
Ingen har samlat ansvar för den svenska livsmedelsförsörjningen vid kriser. /SvD Opinion. Oljetoppen – svensk beredskap? (Denna text finns även i menyn under rubriken Oljetoppen här på bloggen).

ABF_ruta_cmyk   Inspirationskvällen genomfördes i samarbete med ABF Stockholm.

 

1 Comment

  1. Pingback: Rapport från inspirationskvällen | Husfadern

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s