Föredrag, kost och hälsa, Lokalt, Omställning
Leave a Comment

Massage, Qi-gong och föredraget “Kost och hälsa ur ett permakulturperspektiv”

Det sägs att stora förändringar också innebär stora möjligheter. Oljetoppen innebär att vi kommer få återgå till ett mycket mer decentraliserat, småskaligt sätt att leva. Och att vi kommer att bli tvungna att ta ansvar för vår egen mat i mycket högre utsträckning än i dag. Att lita på att stora företag med fabriksmässiga metoder kan och vill försörja oss med livsmedel är inte realistiskt när bristen på fossila bränslen gör det för dyrt. Samtidigt; kan mer kroppsarbete föra med sig att vi blir friskare? Kan mer samverkan med våra grannar och kortare och mer personligt led till den som har jobbat för vår mat (om vi inte själva producerar) göra oss rikare på mänskliga relationer?

Oljeepokens slut är här och nu och innebär enorma utmaningar på många plan. En bra början, för att stärka vår individuella och kollektiva förmåga att stå pall omställningen, är ett öppet sinne och en god fysiskt och psykisk hälsa.

bigger-stress-free1. Massage på “Frisk vård för dig” i Hökarängen.

Slappna av på djupet och stärk kroppens eget utrensande system med Polynesisk massage hos Karin Lindström på “Friskvård för dig”. Endast 300 kr (45 min) den 16:e maj.

 

neck ache Öka cirkulation och välbefinnande, mjuka upp stelhet och lätta smärta i leder och muskler i rygg, nacke och axlar med klassisk massage med Hanna Persdotter på “Friskvård för dig”. Även hon ger behandling denna dag för endast 300 kr (45 min).

Boka gärna innan för att försäkra dig om en tid den 16:e maj, på tel; 070-0168842 eller 08-605 00 90.

Även drop-in energimassage utanför om solen skiner!

Tid: kl 10.00-16.00.
Plats:
Sirapsvägen 3. (Slutet av gågatan, vid “Konstiga Fönstret”, Hökarängens centrum)

2. Föredraget Kost och hälsa ur ett permakulturperspektiv med Karl Hultén.

paleo 4Paleokost eller ”Ursprungsmat” är allt det som människan har ätit under miljontals år, när vi ännu levde som jägare och samlare. (Under den sk. paleolitiska eran). Våra gener har utvecklats och anpassats till denna föda och de uttrycks än idag optimalt när vi får i oss en kost som är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Ohälsa och sjukdom är våra geners svar på nya miljöfaktorer och mat som som de inte är anpassade till. Att äta i enlighet med den Paleolitiska kosten innebär; kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, oljor, nötter och fröer.

paleo 3Både den paleolitiska kosten och den livsstil som uppstått ur den, har en hel del gemensamt med permakulturen; som t.ex. att ta tillvara på vad naturen omkring oss ger, på ett så resurseffektivt och hållbart sätt som möjligt. En livsstil som utmanar oss att använda hela vår kapacitet; att vi provar på och utsätter oss för nya saker som kan bidra till att vi utvecklas som människor. Och att vi håller igång, vi är ju gjorda för att röra på oss. Gärna genom att vi  tillåter oss att leka. Helt enkelt att vi fångar dagen!

Karl Hultén har en magisterexamen i Biomedicin och är författare till boken “Hjärnhälsa, kost och motion för hjärnan”. Han är även licensierad Crossfit-tränare och bl.a. expert för SvD-bilagan “Sport & Hälsa”. En långvarig kronisk inflammationssjukdom har motiverat honom att söka egna svar när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Nu vill han hjälpa andra. Föredraget är gratis men vi vill att du föranmäler dig, så vi vet hur många som kommer; hopp.hokarangen@gmail.com

Tid: kl 13.00-16.00 inklusive fikapaus. (16:e maj)
Plats: Martinskolans musiksal.

.

inreomstallning


3. Qi-Gong;
Möt morgonen med dina grannar på Högdalstoppen!
Vi samlas kl 10.00 den 16:e maj vid gemensamhetsodlingen i Fagerlidsparken och går tillsammans upp till Högdalstoppen och gör Qi Gong med Magdalena Järneström. Kläder efter väder. Vid regn inställt. Filmklipp; Fabien Maman visar hur Qi Gong går till.

chi-gong2Qi betyder livsenergi och Gong betyder träning och övning. I qi gong kombineras långsamma och mjuka rörelser med andning och koncentration. Syftet är att förbättra den fysiska, själsliga och mentala hälsan. Qi gong handlar om välbefinnande. När du tränar qi gong tränar du även medveten närvaro – mindfulness. Magdalena är diplomerad Mindfulness- & Qi-Gong instruktör och Hökarängsbo.
Gratis, men anmälan dig gärna i förväg; hopp.hokarangen@gmail.com

Tid: kl 10.00-11.00.
Plats: Vi möts upp vid odlingarna i Fagerlidsparken.

ABF_ruta_cmyk
Denna dag ingår i vårt Omställningskalendarium våren 2015 på temat Oljeepoken är slut, välkommen till en vackrare värld –
i samarbete med ABF Stockholm.
Text: Maja Lindström.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s