Hälsa, Lokalt, Matsäkerhet, Närproducerat
Comments 4

“Vi tar en stor risk när vi avstår från att plantera ätbart i städerna”

Bilden; Hökarängen med utsikt mot Sköndal, september 2015.

“Vi tar en stor risk när vi avstår från att plantera ätbart i städerna” konstaterade Dante Hellström, (Odla med solen/Tillväxt) när han undervisade i skogsträdgårdar under den Certifieringskurs i permakultur som startade i våras och som avslutades idag. (27/9) Orden nedan är hämtade från Tillväxt;

Eftersom politikerna ännu inte har förstått att framtidens städer måste producera mer av sin egen mat och inte vara beroende av olja, transporter, kött och mark i andra länder så måste vi ta saken i egna händer och börja odla vegetabilier. Matindustrin är beroende av gigantiska ekonomiska bidrag och är destruktiv för människor, djur och ekosystemen. Detta måste förändras.

Tillväxt är alla som med spaden i handen bidrar till en fruktbar och bärkraftig utveckling av Stockholm. Hjälp oss att göra Stockholm till en mer självförsörjande och levande stad!


Med de orden i tankarna
har vi nu inventerat frukt och bär tillgängliga för alla i Hökarängen. (Klicka på kartan för att se den i större format). Tack för mejlade tips.

Hökarängens frukt och bärkarta av Maja Lindström och Jenny Cederholm

Bilderna; hasselnötter plockade i Hökarängen. De är mindre än i affären men smaka ungefär likadant. (Tydligen har det varit ett dåligt år för hasselnötter och många skal är tomma, men de vi har hittat runt Starrmyrans parklek har det inte varit något fel på.) Det finns gott om hasselbuskar i hela Farsta/Sköndalsområdet. Mellersta bilden; Fläder utmed Pepparvägen  – är såklart gott att göra flädersaft på men man kan också lägga in bären och göra fläderkapris på dem. Nedersta bilden; Aroniabär, växer lite varstans i rabatter runt om i Hökarängen, de på bilden växer utmed Russinvägen. Nyttiga men ganska smaklösa, ska vara bra att göra sylt och gelé av. (Se även förra bloggposten om frukt och bär).

Hasselnötter Hökarängen foto Maja Lindströmfläder Hökarängen foto Maja LindströmAroniabär Hökarängen foto Maja Lindström

Tips till nyblivna gerillaodlare

Bärbuskar hör till de växter som med fördel kan planteras under höstmånaderna. Luften är fuktig och sval och plantorna kan i lugn och ro etablera sig utan att stressas av brännande sol. När vårvärmen kommer står de höstplanterade växterna på plats, beredda att sätta igång att växa direkt.

Bilderna nedan är fotade i Källtorps Trädgård i september – bevisligen trivs Havtornsbuskar och Manchurisk valnöt utmärkt i Stockholmsområdet. Lista över bärbuskar utöver det vanliga hittar du här.

Havtorn Källtorps trädgård foto Maja LindströmManchurisk valnöt Källtorps trädgård foto Maja Lindström

Att ta till vara på ätbart i sin stadsdel är ett trevlig och enkelt helgnöje, men sätter också hissnande tankar i rörelse vad gäller storstadsbornas matsäkerhet. Hur många vet till exempel att Sveriges inhemska livsmedelsförsörjning är bland de lägsta i Europa?

I boken Olja för blåbär , energi makt och hållbarhet (2015) kan man i kapitlet Sveriges beredskap för Peak Oil läsa att det har gjorts en svensk studie (2013) som granskar Sveriges oljeberoende kopplat till livsmedelsförsörjningen. (Bakom undersökningen står Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, ÅF Industry och Länsstyrelsen i Uppsala.) Studien går igenom tre scenarier där tillgången på fossilt bränsle i Sverige minskar med 25, 50 repektive 75%. Krisens längd är enbart uppskattad till tre till fem år och gäller alltså inte en konstant nedgång som vi kommer få erfara i verkligheten. Studien konstaterar att vid en låg bristsituation, där 25% av dagens behov av importerade fossila bränslen inte längre kan tillgodses, skulle Sveriges befolkning kunna försörjas på mat. Förutsättningen skulle då vara att jordbrukare och livsmedelsinustrin gör noggranna anpassningar för att få ut så mycket som möjligt av den energi man har tillgång till. Vid en medelhög till hög bristsituation däremot, skulle Sveriges befolkning inte kunna försörjas med tillräckligt med mat. “Vi skulle snabbt komma i en svältsituation.”

Foton: Maja Lindström.

4 Comments

  1. lindadimra says

    Ni har havtornsbuskar som dignar av bär i hökarängen längs med bullerskyddet mot Nynäsvägen, bortåt måndagsvägen/lördagsvägen 🙂 Vet dock inte hur det är med luftföroreningarna från vägen.. Hälsningar/ Linda i Gubbängen

    Skickat från min iPhone

    > 27 sep 2015 kl. 20:42 skrev “WordPress.com” : > > >

    Like

    • Hej Linda och tack för tipset! Vi tog en sväng förbi måndagsvägen/lördagsvägen, men hittade tyvärr inga havtornsbuskar… Dock dignade det på platsen av rönnbär. Kanske har du förväxlat dessa? 🙂 Ha det fint, Maja & Jenny/HOPP!

      Like

      • HOPP! says

        Tamejtusan! Det växer ju faktiskt havtorn i höjd med Skönstaholm. Ber om ursäkt Linda. 🙂 Men håller med om att de växer för nära Nynäsvägen för att det ska vara intressanta att plocka. (Vi lägger därför inte upp på kartan).

        Like

Leave a comment