Evig tillväxt på en ändlig planet?, Klimat, Lokalt, Omställning, Peak Oil
Leave a Comment

Varma vänner, kalla cash – och Island i täten för samhällsförändring

Idag fredag 23 oktober kl 18.00 öppnar Konsthall C:s nya utställning med Ciara PhillipsVarma vänner, kalla cash. Mat och dryck serveras under kvällen till självkostnadspris. Glöm inte ta med cash! Samtidigt uppmärksammar Konsthallen att det är 40-år sedan 90 % av alla kvinnor i Reykjavik den 24 oktober 1975 gick ut i strejk för att uppmärksamma sitt arbete i hemmet. Idag rankas Island som världens mest jämställda land.

Ciara-PhillipsKonst, medborgarinitiativ och aktivism.

Ciara Phillips (UK) arbete bygger på att skapa kollektiva produktioner där konstnärer, lokala grupper och föreningar bjuds in att delta för att “skapa tillsammans” som en plattform för att diskutera politiska idéer och personliga åsikter. Warm Friends, Cold Cash är baserat på hennes projekt ”Workshop 2010- ongoing”.

Screen-tryck är en grafisk tryckteknik som har särskild relevans i hennes arbete eftersom den historiskt sätt har en koppling till tryckeriverkstäder som byggde på samarbete. Screen-tryck är en teknik som kräver tid och tålamod och har starka band till politiska rörelser, där den varit ett sätt för politiska grupper att snabbt och billigt sprida sina budskap, genom plakat och flyers. Phillips projekt utgår från denna historia och omvandlar därför under utställningsperioden Konsthall C till en workshop där screentryckbordet blir ett förhandlingsbord för att diskutera och arbeta tillsammans, bl a med medlemmar från Kommunal, Hemtjänstupproret och studenter från Mejan och Konstfack. (Som besökare kommer man inte kunna screentrycka utan det är särskilt inbjudna grupper som träffas, men det finns möjlighet att anmäla sitt intresse, och Ciara finns på plats under utställningsperioden.)

Adress: Cigarrvägen 14–16, Hökarängen.
Öppet: torsdag-söndag kl. 12.00-17.00

Ciara Phillips, Workshop (2010–ongoing), 2013, The Showroom, LondonBilden: Ciara Phillips, Workshop (2010 ongoing) 2013, The Showroom, London.

Islands Ekonomiska Revolution – ett brännhett ämne

Iceland-revolutionÄven idag går Island i täten för samhällsförändring, vill vi på HOPP! tillägga.

I början av oktober lade elva parlamentsledamöter från fem olika partier en historisk motion i Alltinget, Islands parlament, om att Alltinget bör tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utreda om nuvarande monetära system tjänar Islands ekonomi och samhälle, eller om en fundamental reform behövs, – bort från en skuldriven ekonomi där pengar skapas genom privata banker som berikar sig på massorna, och på bekostnad av en utebliven samhällsvision.

Även i England finns genom den politiskt obundna organisationen Positive Money en växande politisk debatt och förståelse för att tillväxtkravet, som är inbakat i dagens pengasystem, hindrar oss från att uppnå våra miljömål, – och att skapa pengar genom skuld inte går ihop med den verklighet som sinande naturresurser ställer oss inför.

“Of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”/Bank of Englands förre centralbankschef Mervyn King.

This changes everything

Vi förklarar ofta den destruktiva samhällsutvecklingen med att storföretag och banker genom kapitalsmens försorg har tillåtits att bli giriga. I en artikel i ETC frågar sig Kajsa Stina Ekis angående Naomi Kleins senaste bok This Changes Everything – Capitalism vs. The Climate om det är planekonomi vi ska ha istället?

11-Q5N2w8UEnligt svenska Positiva Pengar och brittiska Positive Money är det inte en ny eller gammal- ism vi ska sätta vår tillit till. Eftersom girigheten och snedfördelningen av resurser möjliggörs genom hur vi idag skapar pengar, oavsett vilken -ism vi har. De menar istället att den viktigaste pelaren i en demokrati och en avgörande faktor för samhällsförändring är demokratiskt utgivna pengar. Så ser det inte ut idag. Bild av Pawel-Kuczynski.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s