kost och hälsa, Lokalt, Närproducerat
Comment 1

Gott och enkelt att göra egen nyponsoppa

Det går ännu att göra fantastiskt god och näringsrik nyponsoppa på de sista nyponen som sitter kvar på buskarna. Nypon växer vilt i de flesta bostadsområden och i rabatterna på många skolgårdar. Nyponen på bilden med korgen är plockade från en Vresrosenbuske. Den sorten, och flera andra är redan övermogna nu, men de små, hårda och knallröda går ännu fint att plocka, i alla fall i Stockholmsområdet. (Dvs de längst till vänster nedan. Bilden är lånad från bloggen lanthushållet)

nyponprovning bloggen lanthushålletNypon kokas mjuka och  separeras sedan från skal, frön och annat med hjälp en hushållsassistent, eller genom att pressa dem i en vagga, men det är inte lika effektivt. (bilderna nedan) De kan också torkas och malas till mjöl, för att t ex använda till nyponsoppa, smoothie eller te. Späd ut med vatten och smaksätt med vaniljsocker och vanligt socker, eller med kokossocker alternativt russin eller daddlar.

nypon4nypon3

Nypon innehåller mycket vitamin C och E samt karoten, därav färgen. I överlevnadsguider räknas ofta nypon till de viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

kardborrerot från dags att plockaTips: På den snygga bloggen dags att plocka kan man få aktuella tips på vad som är dags att plock av sådant som växer vilt, och hur man tillagar. I deras senaste bloggpost fick man lära sig att kardborrens rot äts som en delikatess i Japan och har lika mycket cancerförebyggande egenskaper som broccoli och kål! (bilden: kardborrerot från dags att plocka bloggen).

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s