Hälsa, Klimat, Lokalt, Närproducerat
Leave a Comment

Körsbärskvällar och ett Medborgarförslag om ätbara parker i Hökarängen

Ända sedan förra sommarens “Körsbärskvällar” – tillfällen då vi med stege och byttor gick ut för att plocka vad som växer gratis i Hökarängen – har vi längtat dit. Till de där ljumna, ljusa, smakrika sommarkvällarna.

Och vilket fruktår det blev! Redan i juli, när gatorna gapade semestertomma började det att digna.

körsbärsplockare Hökarängen foto Maja Lindström körsbärsplockare Tobaksvägen Hökarängen foto Maja Lindström

Bilden: Körsbärsplockare på Tobaksvägen i Hökarängen, juli 2016. Att ta sin stadsdel i besittning med vänner och grannar är starkt beroendeframkallande och rekommenderas varmt. (Foto: Maja Lindström)

I början av 2016 lämnade vi in Medborgarförslaget “Ätbara parker i Hökarängen” till Farsta Stadsdelsnämnd;

Nyplantering av bärbuskar och fruktträd i Hökarängens parker, samt underhåll av befintliga ätbara buskar och träd i stadsdelen

De fruktträd och enstaka bärbuskar som växer på allmänna ytor runt om i Hökarängen idag är inte underhållna på rätt sätt för att ge så mycket avkastning som de skulle kunna, andra har förvildats eller växt sig för höga för att man ska kunna nå frukten, vissa står för tätt och får inte tillräckligt med solljus mm. Vi skulle gärna vilja ha en dialog med er vad man i all enkelhet skulle kunna göra åt detta. Men framförallt var man skulle kunna plantera nytt. – Vårt förslag är att förnya Klyftanparken (Kryddboden) och Fagerlidsparken allteftersom, genom att byta ut prydnadsväxter till förslagsvis vinbär, hallon, krusbär, plommon, björnbär, havtornsbuskar och äppelträd. (Läs hela Medborgarförslaget här)

I början av sommaren kom ett positivt svar från Stadsdelsnämnden att Förvaltningen välkomnar en sådan dialog, och att den även bör omfatta nötbärande träd.

Stadsdelsnämndens utlåtande

Hasselnötter Hökarängen foto Maja Lindström

Bilden: Hasselnötter sommaren 2016 i backen ovanför Klyftanparken (Kryddboden) utmed Lingvägen i Hökarängen. Enligt Farsta Stadsdelsnämnd bör det finnas “uttalade mål och program för att plantera frukt, nötbärande träd och bärbuskar i anslutning till parker och alla gröna stråk.” (Foto: Maja Lindström)

Enligt utlåtandet har en liknande dialog först i Gubbängen vilket ledde till ett brukaravtal för ett antal äppelträd. Men även en offentlig plats, så länge den fortsätter vara fullt tillgänglig för allmänheten,  kan med hjälp av brukaravtal förvaltas av boende. Ett exempel på det är Japanska trädgården i Bagarmossen. Andra platser i Söderort som tagits i besittning och omformats av boende är Skogsträdgården vid Kräppladammen i Rågsved och Bagarmossens skogsträdgård, vi kommer skriva mer om dem senare.

Vad gäller plantering av nya ätbara växter i Hökarängen genom Stadsdelsförvaltningen så finns det inplanerat i exploateringsnämndens upprustning av lekplatsen Kryddboden. När det gäller plantering vid parkleken i Fagerlid kommer man avvakta resultatet av den pågående utredningen om en eventuell ny parkleksbyggnads utformning och placering, innan man kan se över var man kan komplettera med fruktträd och bärbuskar.

Fläder Hökarängen foto Maja Lindström

Bilden: Fläder på Hauptvägen i Hökarängen. (Foto: Maja Lindström)

Läs om medborgarförslaget i tidningen Farsta/Sköndal.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s