Avglobalisering, Återbruk, Evig tillväxt på en ändlig planet?, Klimat, Lokalt, Omställning, Social hållbarhet
Leave a Comment

Flera julmarknader med lokalproducerat utan mellanhänder helgen 26-27/11

Rubrikbilden; mössa av Jenny Cederholm i handspunnen angoraull och ekologiskt ullgarn.

På söndag den 27 november är det julmarknad både i Hökarängen och i Årsta. I Årsta ordnar nystartade Handkraft Kvinnokraft julmarknad i Årsta Teaters lokaler på torget. Och på Hökarängens julmarknad blir det bland annat julpyssel med Remake/Stockholms stadmission, screentryck, julkortspyssel mm på Konsthall C, eldshow, fackeltåg och fiskdamm. Dessutom är det julbasar på Martinskolan i Hökarängen lördag den 26 november.

Handkraft kvinnokraft som alltså gästar Årsta är en motreaktion till ekotrendens masskonsumtion och flera säljare/utställare bor i Stockholm, med betoning på söderort. Den röda tråden är ekologiskt, närproducerat, bevarande av kunskap, återbruk och småskaligt.

– Vi vill lyfta fram det andra sättet att konsumera på, det sätt där inga fraktfartyg dundrat över världens hav, där ingen mer än den som skapat har lagt sin själ, där kraften och kreativiteten går direkt till dig utan mellanhänder, förklarar initiativtagarna.

Bilderna; Kajsys salvor, Alindaknits, Lillarussin, Waldorfmum, och Rawfoodtårtor som kommer säljas på Handkraft kvinnokrafts julmarknad i Årsta.

 handkraft kvinnokraft 1
3 4 5 rawfoodtartor

En av dem som medverkar på julmarknaden i Årsta är Jenny Cederholm/HOPP! (Bilden)

jenny-cederholm foto Maja Lindström– I mitt hantverk och i mitt liv i Hökarängen (i södra Stockholm) har jag hela tiden Permakulturens grundprinciper i bakhuvudet – omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning ur ett globalt perspektiv.

– Jag tror att vi behöver göra världen lite mindre igen. Min önskar är att Hökarängen ska bli ett av många lokalsamhällen där folk både kan arbeta och leva.

På Julmarknaden med Handkraft Kvinnokraft kommer jag att sälja Angoramössor och Julklappspåsar.

mossa-jenny-cederholmMössan är mosstickad i handspunnen angoraull från Hallgårdens kaniner i Vintrosa och ekologiskt ullgarn från Madame Lutuss Angorafarm och spinneri i Tidaholm. Bilden th; mosstickad angoramössa. Foto, Jenny Cederholm.

Det tar cirka två timmar att spinna angoragarnet och cirka tre timmar att sticka mössan. Den värmer gott på vintern och mössan blir finare och ‘’luddigare’’ ju mer den används!

Att återanvända vintagedukar och gardiner och sy presentpåsar sparar miljön från allt skräp som blir vid vanliga paketinslagning av papper. Vi lever på våra barns planet och jordens resurser är ändliga. Julklappspåsarna i tyg är gjorda för att användas och återanvändas många gånger om.

narbild-stickning-1 mossa-av-jenny-cederholm-foto-maja-lindstrom01
mossa-av-jenny-cederholm-foto-maja-lindstrom02 presentpase-2

Bilderna ovan; mössan och julklappspåsar. (Klicka på bilderna för att se dem större). Foton; Maja Lindström.

Julmarknad i Årsta: söndag 27/11, 11.00-16.00, 2016. Årsta Teater (Karta).
Julmarknad i Hökarängen: 2711, 11.00-16.00, 2016. Hökarängens centrum (Karta)
Julbasar, Martinskolan, Hökarängen:
lördag 26/11, 11.00-16.00, 2016 (Karta).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s