Avglobalisering, Hälsa, Klimat, Lokalt, Matsäkerhet, Närproducerat, Omställning
Leave a Comment

Boosta immunförsvaret med ägg från Lilla Grödbys bakluckeförsäljning i kväll!

fd21bc0b9ba02cb101de2784f8e3afacIkväll gästar Stefan från Lilla Grödbys familjelantbruk Skönstaholm (kl 18.00) och Hökarängens centrum (kl 19.00) för näst sista gången med sina krav-ägg från frigående höns. Om det blir mer försäljning i Hökis från Lilla Grödby under 2017 beror på intresset hos Hökarängsborna, så slut upp med oss ikväll!

En karta på 30 ägg kostar 80 kr, vill man ha jumboägg kostar det 100 kr för 30 st. Med andra ord är det billigare att köpa ekoägg utan mellanhänder, jämfört med i butik.

Immunförsvaret

Så här års är det extra viktigt att äta ägg eftersom de bla innehåller D-vitamin – ett av få näringsämnen som vi svenskar har svårt att få tillräckligt av, eftersom solen inte är tillräckligt stark under vinterhalvåret (det bildas i huden när man är ute i dagsljus).

Dessutom visar ny forskning att D-vitaminet har en central roll för immunförsvaret och därmed bla skyddar mot uppkomsten av tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Även andra sjukdomstillstånd som kronisk smärta, autism och depression har satts i samband med D-vitaminbrist. Ägg innehåller vidare Selen och E-vitamin som också samverkar för ett starkt immunförsvar.

Källa: livsmedelsverket.

14232409_966699666791323_4608747080996217764_nPs Men med anledning av Livsmedelsverket varning nyligen om förhöjda halter av bla PCB i ekoägg svarar Stefan Mauleon på Lilla Grödby så här:

– Vi använder ett foder från lantmännen och vatten från egen brunn. Vi har varit i kontakt med lantmännen och den information vi fått är att deras foder kontrolleras av Jordbruksverket, och att alla prover tagna på deras foder varit under gränsvärdet. Vårt vatten provtas en gång om året och har aldrig visat spår av dioxiner. Livsmedelsverket har inte ändrat sina rekommendationer angående ekoägg. Proven som visar en stigande trend (som omtalats i media) baseras på fem gårdar och nu försöker livsmedelsverket att analysera var dioxinerna kommer i från, om det är från fodret, marken eller något annat.

Bilden; Eva och Stefan på Hökarängens hållbarhetsfestival 2016.

Plats & tid: kl 18.00 i Skönstaholm, utanför pizzerian Lilla Hörnan, Söndagsvägen 40. Kl 19.00 utanför Konstiga Fönstret, Sirapsvägen 3. Försäljningen sker utan förbeställning. Välkomna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s