HOPP!

HOPP! – Hökarängens Omställning och permakulturprojekt startade 2015 med stöd från det dåvarande omfattande projektet Hållbara Hökarängen (2011-2015) initierat av Stockholmshem. Detta efter att vi med stöd från Hållbara Hökarängen arrangerat Omställningsdagar under Hökarängens Hållbarhetsfestival 2014. Under Omställningsdagarna anlitades bla Maria Svennbeck/Holistic Gardening – Urban Permaculture för att hålla en introkurs i permakultur. Med fortsatt stöd från Stockholmshem startade vi sedan HOPP! tillsammans med Maria. Idag drivs HOPP! ideellt av Maja Lindström och Jenny Cederholm. Oss når du genom att mejla: hopp.hokarangen@gmail.com eller på telefon: 08/413 99 804.

För att få löpande information om våra aktiviteter, bli följare på bloggen eller gå med i HOPP på Facebook.

Varför HOPP?

Vi vill skapa möjligheter för människor att träffas för att lära mer om lokala lösningar på världens utmaningar, som fallande tillgång på fossil energi, ekonomiskt kaos, – som ett resultat av att vår tillväxtbaserade ekonomi kräver motsatsen, dvs ökande tillgång på billig energi, klimatförändringar och försvagade ekosystem.

Vår ambition är att inspirera till handling, genom konkreta tips på vad man kan göra i sin vardag för att påverka i en positiv riktning.

Här nedan några av våra flyers inför olika lokala evenemang. Layout, Maja Lindström. (Klicka på bilderna för att se den större).

 Affisch Maja Lindström Lilla grödby 2016Affisch Maja Lindström gemensamhetsodlingen FagerlidsparkenAffisch Maja Lindström sommarprogram Hökarängen
Affisch Maja Lindström Kost och hälsadagen HökarängenAffisch Maja Lindström omstallningsforedrag med Pella Thiel HökarängenAffisch Maja Lindström introkurs i permakultur Hökarängen
Affisch Maja Lindström introkurs i permakultur HökarängenAffisch Maja Lindström PDCkurs i permakultur HökarängenAffisch Maja Lindström permakulturkurs HökarängenAffisch Maja Lindström stadsodlingskurs HökarängenAffisch Maja Lindström föredrag med Husfadern HökarängenAffisch Maja Lindström pop-up secondhand Hökarängen

Vitruta

Kort om Omställning och Permakultur:

Den idag globala Omställningsrörelsen (Transition Towns) agerar utifrån uppfattningen att det samhälle vi har idag är i djup kris och att enorma förändringar, kanske till och med en samhällskollaps är oundviklig. Den stora frågan man inom Omställningsrörelsen ställer sig är därför hur vi på bästa sätt kan bygga resiliens, det vill säga skydda oss och förbereda oss, så vi blir mindre sårbara i dessa tider av stora förändringar.

Utgångspunkten inom Omställningsrörelsen är att det är upp till oss alla att ta ansvar för en ny riktning och att det mest effektiva är att verka lokalt, där vi har mest makt att förändra. Viktigt är också att vi gör arbetet glädjefyllt. För saknas glädjen, tar orken alltför snabbt slut.

Permakulturdesignern Rob Hopkins startade Omställningsrörelsen “som en Trojansk häst” för att mobilisera fler människor på ett bredare plan.

Omställningsrörelsen och Permakulturen förenar idag människor världen över, som på olika sätt arbetar för mer självförsörjande, mindre sårbara lokalsamhällen. Idag finns ca 1 300 (2015) omställningsgrupper runt om i världen. Omställning Sverige är den svenska delen och har i sin tur många undergrupper runt om i landet.

Vitruta

Om oss:

Jenny CederholmJenny Cederholm är certifierad Permakulturdesigner som tidigare jobbat i textilbranchen, studerat projektledning och kooperativt företagande. Jenny bor i Hökarängen, brinner för lokal omställning och arrangerade Hon är också aktiv förälder på Martinskolan (Söders Waldorfskola).

Maja LindströmMaja Lindström är bild- och textansvarig på bloggen, oberoende manusförfattare och regissör bl.a. till filmen 00-Tal Barn – ett samtal på andra sidan Oljetoppen. Maja är bosatt i Hökarängen, förälder på Martinskolan och arbetar nu med dokumentärfilm.

 

Skrivet om HOPP! (i urval)

Tidskriften STAD  (nr 9/2015) med temat ekosystemtjänster, vart leder de stadsutvecklingen?
“Med frukt och bär runt knuten”, Tidningen Mitt i Söderort (sept 2015)
“Hökarängen odlar för förändring”, Stockholms Fria. (8/8 2015)
“Vilt och vackert, i år odlar vi överallt”, Tidningen Farsta/Sköndal, 9/4 2015.
“Hökarängen Ställer om”  ETC Stockholm 21/3 2015.
“Permakultur – nu också i Hökis”, Hökarängsnytt, 6/3 2015.
“De vill ha egen valuta i Hökarängen”, Tidningen Farsta/Sköndal, 2/3 2015.
“Omställning Hökarängen” Accelerating Transitions, 25/1 2015.
“Odla hållbart med fisk och grönsaker”
Fria Tidningar, 11/1 2014.

Sponsorer & samarbeten:

Hållbara Hökarängen, ett samarbete mellan Stockholmshem, SUST och SEI.  (t.o.m. slutet av juni 2015)
Järnman, järnaffär i Hökarängens centrum  – rabatt på redskap till våra kurser.
Martinskolan, Söders Waldorfskola – reducerad lokalhyra till våra kurser och föredrag.
Klimatmat – Recept till luncher på våra kurser i utbyte mot kurs. Luncherna lagas av föräldrar i klass 5 i Martinskolan och vinsten går till klasskassan.
Rölunda Gård – Bidrar med jord, gödsel och biokol till kurserna.
ABF Stockholm – Stödjer våra Omställningsträffar våren 2015.
Hökarängens Stadsdelsråd.Coompanion Stockholms län.Stockholmshem har sponsrat Certifieringskursen i permakultur våren 2015.Växterian, Butik i Hökarängens Centrum. – 10% rabatterat pris på bokashiprodukter för våra kursdeltagare våren 2015.Bokashi.se – Bokashi strö och biopåsar för våra kursdeltagare.
Hökarängsskolan – Pallkragsodling med skolbarn och lärare våren 2015.

Loggor

HOPP! ingick hösten 2015 i ARTS (Accelerating and Rescaling Transitions to Sustainability) studie av Omställningsinitiativ i Stockholm.
Stockholm recilience Center logo 2014

2 Comments

 1. Vilket bra initiativ. Lycka till och hojta om ni vill ha min hjälp!
  Jag är nyinflyttad till Hammarbyhöjden och har precis dragit igång ett stadsodlingsprojekt här.

  Med vänlig hälsning,

  Peter Streijffert
  Författare, kock, odlare och föreläsare
  samt caféägare Peters Ekologiska Matcafé
  Provningar inom mat&dryck
  matduell@me.com
  http://www.matduell.se
  http://petersekologiska.matduell.se/
  https://www.facebook.com/petersekologiska
  bubbelpeter.blogg.se
  0704936918

  Like

 2. christina robertson-pearce says

  Vilket hoppingivande sätt att börja en torsdagsmorgon på. Alla dessa driftiga positiva människor. Tack för att ni finns. Vi på Framtidsjorden har också fått igång ett litet stadsodlings projekt där vi bland annat experimenterar med att tillverka biokol och bokachi-kompost. Vi har en odlingslott i Hjulsta som vi kan dela med oss av. Hör av dig till crobertsonpearce@gmail.com

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s